fredag den 31. juli 2009


Jeg har lige tjekket kassen, for af se om der måske var klækket et æg til, men nej, det kommer i morgen jeg skal nok sætte et billede ind.Indtil vidre er der kun den har søde lille lysserøde piper.

torsdag den 30. juli 2009

Så skete det endelig den første unger er kommet ud af æget, den er helt lille bitte,og meget sød .Så kommer der en igen i overmorgen.

onsdag den 29. juli 2009

Når ungerne engang kommer ud vil de se ud som på billede når de er ca 20 dage. Meget nuttet..

tirsdag den 28. juli 2009

Så går der kun et par dage så komme den første unge ud af æget. Imens venter faren spændt i snackskålen på bordet.Unger klækker en hver anden dag, det er samme måde når hunnen lægger ægene.

mandag den 27. juli 2009

Her er de stolte forældre. Da jeg kiggede i kassen imorgen var æg nr 7 kommet.Jeg glæder mig helt vildt til at se ungerne når de kommer ud.

søndag den 26. juli 2009


Jeg har selv 2 undulater og de skal have unger. Der ligger 6 æg i kassen og der går ca 1 uge så kommer den første unge ud af æget..Det bliver meget spændene, jeg skal nok sætte en masse billeder ind.

lørdag den 25. juli 2009

Undulater


General pasning
Når du skal have din første lille undulatunge med hjem,er det vigtigt at den kommer direkte hjem, der hvor den skal bo, ellers bliver den bange og stresset.Når i er kommet hjem så lad den selv komme ud af transport "kassen", og ind i sit nye bur. Når ungen er kommet ind skal den lige have lidt ro, den skal jo lige vende sig til sit nye hjem.Den kan godt blive siddene i mange timer uden at spise og drikke, men frygt ej den skal bare lige se buret og den nye hjem an.Det kan godt være den ikke spiser imens du kigger i starten, men du kan lige tjekke skålen, hvis den spiser er der tomme skaller i madskålen.Der skal helst ikke gå mere end en dag inden den spiser,( der kan godt gå 1 1/2 dag før den spiser den bare hold øje) hvis den ikke spiser så kan det være den er syg.
.
Husk buret må ikk stå i træk UNDULATER TÅLER IKKE TRÆK. Sørg for at stille buret et stede uden træk, da undulater bliver meget syge og kan dø hvis de får træk.Buret må heller ikke stå i direkte sollys, da det bliver for varmt for undulaten.
Undulater kan godt lide at sidde højt,sæt nogen grene i toppen af buret. Jeg vil anbefale, at man giver sin undulat friske natur grene i buret,de elsker at sidde og bide i barken, og det er også godt for deres næb og negle. Søg for at nogen af grenene er så tykke at undulatens ikke kan gribe helt rundt om, så sliber fuglen naturligt sine klør (negle). Man kan bruge grene fra alle frugt træer, babus eller løvtræ. Det kan godt være den ikke gider bidde i grenene i starten, men den skal bare lige finde ud af det. Inden du sætter grene ind til fuglene, så overhæld dem med kogene vand, det renser grene for evt barkterier.
Når din undulatunger har siddet i buret ,og er faldet til ro kan du begynde at stikke hånden meget roligt ind i buret, pas på du ikke laver pludslige bevægelser, så bliver den forskrækket. Stille og roligt og så mange gange om dagen du vil, stikker du hånden ind i buret, du kan føre din pejefinger hen mod fuglen, og prøve at få den på fingeren. Tal roligt med fuglen, du kan også prøve at "lokke" den hen til dig med en hirsekolbe, undulater elsker hirsekolber.
Når du er blevet venner med din fugl, kan du prøve at tag den ud så den kan flyve, men husk luk døre og vinduer. I starten flyver din undulat ind i vinduer og vægge, men bare rolig når den har været ude et par gange, ved den godt hvor den kan flyve hen, uden at ramme noget. Undulater skal helst ud og flyve hver dag, de har brug for motion ellers kan de blive de tykke og syge
Når din undulat er ude at flyve, er det vigtigt den har et sted at lande, det kunne være nogen grene i en potte, nogen ophængte grene,en bakke med legetøj og "lege stativ" eller noget helt andet. Husk undulater kan lide at sidde højt, så det skal ikk være for tæt på gulvet så gider de ikke lande der.Du behøver heller ikke have noget sted de kan lande, men det kan være rart for dig, og for dem at de ved hvor de må være( man kan og stille legetøj oven på buret og få den til at lande det).
 
.Det er bedst at få sin undulat, så snart den kan klare sig selv, undulater er meget nemmere at gøre tamme,især hvis man har den fra helt små( ca 6 uger ). Hannerne er lettest at få tamme, men man kan også sagtens få hunnerne tamme. Ældre undulater kan også sagtens blive tamme, bare man er rolig, og væbner sig med tålmodighed. Det gælder om at vinde fuglens tillid, rolige tale og forsigtige bevægelser i starten er vigtigt, så den ikke bliver bange. Man kan også godt have flere tamme fugle sammen, køb en af gangen, og start med at gøre den tam, selvfølig er det svære at have flere tamme fugle sammen, de har jo hinanen at tale med. Men bare være tålmodig det kan sagtens lade sig gøre.
 
Undulater elsker at lege, giv gerne legetøj til din fugl, dog anbefaler jeg at i ikke giver fuglen spejl legetøj.
Undulater kan godt lære at sige nogen ord, hvis du vil lære din fugl at tale, skal du bare gentage det ord, du vil ha den skal lære, sig det hver gang du kommer ind i rummet, nu flere gange du siger det ord du vil lære den, nu hurtigere lære den det. Hvis man vil ha sin fugl til at tale, er det bedst, at den er alene, ellers taler de bare sammen og så bliver det svært. Men undulater er også et flokdyr, og har det bedst to eller flere sammen.
I bunden af buret kan man putte fuglesand. Undulater vil ikke have sandpapir i bunden det er ikke rart for deres fødder.
Hvor stor bliver den?
Undulaten bliver ca 17-20 cm og vejer omkring 50-60g.
Hvor gammel bliver den?
En undulat kan blive op til 15 år, de fleste bliver ca. 8-10 år.
Hvordan kan man se om det er en hun eller en han??På de fleste undulater er hunnen brun eller meget lys på vokshuden over næbet. Hannen er blå.
Hvad spiser den?
Undulater spiser frøblandinger,prøv at veksle imellem forskellige blandinger, vi gider jo heller ikke spise det samme hver dag. Der ud over kan de spise frugt og grønt, dog ikke advokado og heller ikke kartoffel, det er som gift for undulater. Mælkebøtter græs, kogler,æbler, appelsin, salat, tørt rugbrød, agurk, selleri, persille osv kan tilbydes.Det meste grønt du kan finde i naturen kan tilbydes til undulaten. Bare husk at skyld frugt og grønt inden du giver det til din undulat.Pas på med at plukke grønt langs store veje, det er ikk lækkert at få, pluk i stedet grønt i haver, parker og væk fra tung trafik. Det kan godt være din unge ikke vil smage på noget af det i starten, men bliv ved med at tilbyd den noget. På et tidspunkt skal den nok smage på det, og så finder du ud af hvad den bedst kan li.Salat plejer at være et hit. Undulater elsker hirse kolber, men pas på de ikke får for mange, da de er fedene for undulater i for store mængder.
Husk hvis du giver frisk foder så skal det skiftes hver dag.
Frisk drikke vand tilbydes hver dag, og undulater elsker som mange andre fugle at bade, derfor gives et badekar på siden af buret, man kan også fylde et par cm vand i en skål og sætte den i buret, undulaten er ligeglad bare den kan bade
I buret gives kalk og mineralsten som undulaten også bruger til at slibe sin næb.
 
 
 
Undulater og yngel
Hvis du har en han og en hun og gerne vil have unger, skal du bare sætte en redekasse op ude eller indefor i buret, i bunden af kassen hælder du noget fint savsmuld .Samtidig giver du fuglene noget ægge og kraft fodder sammen med deres nomale frøblanding.Det er ikke alle hunner som vil have savsmuld i kassen, men så smider hun det selv ud af kassen. Der er ingen grund til at putte mere savsmuld i, hvis hun smider det ud er det fordi hun ikke skal bruge det. Så er det bare at vente, til at starte med må man se om hun virker inresseret i kassen, hvis hun gør det så går der ca 20-30 dage så ligger det første æg i kassen. Hun lægger et æg hver anden dag helt op til 13 æg, (men 4-8 æg er mest alminderligt). Når hun har lagt æg begynder hun at ruge på dem, i denne periode får hun mad af hannen. Efter ca 18-20 dage klækker det første æg, og så kommer resten, en unge hver anden dag. Indtil ungerne er store nok til at komme ud bliver de fodret af hannen og hunnen. Hvis hunne ingen interesse har for kassen i starten så bare give det tid, men hvis de efter 40-45 dage ikke har lagt æg så gider de ikke. Så kan man prøve at sætte den op om forået, lyset fra solen kan godt gøre de for lyst til at parre sig.
Det tidligste man må fjerne unger fra deres forældre er ca 6 uger( efter de er udklækket), men man må lige holde øje med at ungen selv spiser og drikker inden man fjerner den fra sine forældre. Ofte kan det ske at undulaterne starter på nyt kuld så snart ungerne har forladt redekassen. Hvis du ikke ønsker flere unger kan du bare smide æget ud og fjerne redekassen, så kommer der ikke flere æg.
Man kan sagtens tag billeder af både æg og unger, bare man lige venter til hunnen er ude af rede, hvis man åbner og tager billeder i mens hun ligger på ægene kan hun godt blive forskræket.Jeg anbefaler at man ikke røre ved ægene, da det kan være forstyrene for undulaterne, og kan medføre at de hakker æggene i stykker. Når unger har fået øjne kan man tag dem op og røre ved dem, men husk de skal ikke være ude af rede for langtid i starten, de ligger jo tæt sammen og varmer hinanen, og så ligger moren også på dem for at varme dem.
 
Ungerne spiser det samme frøblanding med ægge og kraft foder som hannen og hunnen, og så frugt og grønt. Når ungerne er klækket går der ca 30-35 dage før de kommer ud af redekassen og ind i buret, omkring samme tid er de flyvefærdige. Når ungerne er flyttet ud i buret går der ikke længe før de selv finder maden, og når de er ca 6 uger er de klar til at flytte hjemme fra.
Hvis du ikke vil have unger kan to hanner sagtens holdes sammen.Man kan også godt have en han og hun sammen uden de får unger, hvis man ikke sætter en redekasse op skulle der ikke komme unger.Men ingen regl uden undtagelser, hvis hunnen kan finde noget som hun kan bruge til rede, kan hun godt finde på at lægge æg.
Hvornår kan mine undulater få unger??Undulater skal helst være omkring 1 år før de må parre sig.Hvordan sikre jeg mig at det er en unge jeg køber??Når man køber en unge kan man se om den har fældet. Ligeledes kan man se om den har iris i øjet (hvid ring) - der findesdog nogen fugle som ikke har iris( men ungerne har ikke fået denne iris ring inu)
Ude eller indedørs?
Undulater kan godt tåle at være ude året rundt, de må bare ikke få genemtræk.Hvis man har plads og mulighed for det, kan man købe elller bygge et volier, og have sine fugle udendørs, sørg for de kan komme i læ, (evenuelt et rum de kan gå ind i). De kan sagtens få unger udenfor, man hænger bare redekassen op inde i sit volier, hvis man har flere fugle sammen, kan flere redekasser hænges op. Man kan også have undulater indefor, husk buret skal ikke være for småt, fuglen skal have plads til at brede sine vinger i buret.Hvis man har sin undulat inde kan den nyde godt af at komme udenfor i sit bur om sommeren, bare husk buret skal stå, så den kan komme i skygge.
 
Sygdom
Hvis buret står i træk bliver din fugl syg, sørg for at stille det et sted hvor der ikke er genemtræk. Hvis din fugl bliver syg eller opføre sig som om den er ved at blive syg, er det eneste du kan gøre, at prøve at give den varme. Still buret i nærheden af en radiator eller en anden varme kilde. Men pas på der ikke er alt for varmt.
Den raske fugl er meget livlig og bevæger sig det meste af dagen, fjerdragten er glat og følger kroppens linier.Næb og fødder er velformede,rene og tørre,og øjene er klare. Hvis det er en han kan der jævnligt høre sang. Den raske fugl spiser og drikker flere gange om dagen.
Det kan være svært at afgøre om din undulat er syg, men de fleste ejere har dog på fornemelsen, at der er noget galt. Hvis din undulat er syg vil den ofte være sløv og mere langsom (det kan virke som om den pludslig er blevet meget mere tam). Den syge fugl vil sidde med oppustet fjer, tungt åndedræt, tit vil den sidde hvilene med begge ben på pinden eller på bunden af buret.
 
 
 
 
Undulater og farve
Som hovedregel gælder det, at hvis man f.eks. krydser en: lysegrøn med en himmelblå får man 100% lysegrønne/blå. Lysegrøn/blå krydses med en lysegrøn/blå giver:25% lysegrøn, 50% lysegrøn/blå, 25% himmelblå. Lysegrøn/blå X himmelblå:giver 50% lysegrøn/blå, 50% himmelblå. Himmelblå X himmelblå giver logisk nok 100% himmelblå Nu er det ikke sådan at det i hvert eneste kuld giver nøjagtig ovenstående procentfordeling, men ved et større antal parringer vil resultatet komme tæt på. Man kan imidlertid ikke vide om en lysegrøn har arv for blå (split blå), men kommer der blå unger efter to grønne kan man være sikker på at de begge to har arv for blå.
Der findes utrolige mange forskellige typer af undulater, i naturen er den mest dominerende type den lysegrønne. Den lysegrønne undulat har den oprindelige vilde undulats farve. Den beskrives som en græsgrøn kropsfarve, gul maske, sorte tegninger og de to lange halefjer blålige, sorte spots (strube pletter), samt violfarvede kindpletter. Øjnene er sorte med hvid iris. En type af farvekombinationerne hos undulaterne, er viol kobolt. Kombination, fordi der er tale om en sammensætning af tre varieteter, nemlig viol faktoren, mørkfaktoren og den blå faktor.Viol undulater fremtræder med en meget dyb blå, næsten violet, kropsfarve. Tegninger, maske mv. er som på normale undulater.