lørdag den 25. juli 2009

Undulater


General pasning
Når du skal have din første lille undulatunge med hjem,er det vigtigt at den kommer direkte hjem, der hvor den skal bo, ellers bliver den bange og stresset.Når i er kommet hjem så lad den selv komme ud af transport "kassen", og ind i sit nye bur. Når ungen er kommet ind skal den lige have lidt ro, den skal jo lige vende sig til sit nye hjem.Den kan godt blive siddene i mange timer uden at spise og drikke, men frygt ej den skal bare lige se buret og den nye hjem an.Det kan godt være den ikke spiser imens du kigger i starten, men du kan lige tjekke skålen, hvis den spiser er der tomme skaller i madskålen.Der skal helst ikke gå mere end en dag inden den spiser,( der kan godt gå 1 1/2 dag før den spiser den bare hold øje) hvis den ikke spiser så kan det være den er syg.
.
Husk buret må ikk stå i træk UNDULATER TÅLER IKKE TRÆK. Sørg for at stille buret et stede uden træk, da undulater bliver meget syge og kan dø hvis de får træk.Buret må heller ikke stå i direkte sollys, da det bliver for varmt for undulaten.
Undulater kan godt lide at sidde højt,sæt nogen grene i toppen af buret. Jeg vil anbefale, at man giver sin undulat friske natur grene i buret,de elsker at sidde og bide i barken, og det er også godt for deres næb og negle. Søg for at nogen af grenene er så tykke at undulatens ikke kan gribe helt rundt om, så sliber fuglen naturligt sine klør (negle). Man kan bruge grene fra alle frugt træer, babus eller løvtræ. Det kan godt være den ikke gider bidde i grenene i starten, men den skal bare lige finde ud af det. Inden du sætter grene ind til fuglene, så overhæld dem med kogene vand, det renser grene for evt barkterier.
Når din undulatunger har siddet i buret ,og er faldet til ro kan du begynde at stikke hånden meget roligt ind i buret, pas på du ikke laver pludslige bevægelser, så bliver den forskrækket. Stille og roligt og så mange gange om dagen du vil, stikker du hånden ind i buret, du kan føre din pejefinger hen mod fuglen, og prøve at få den på fingeren. Tal roligt med fuglen, du kan også prøve at "lokke" den hen til dig med en hirsekolbe, undulater elsker hirsekolber.
Når du er blevet venner med din fugl, kan du prøve at tag den ud så den kan flyve, men husk luk døre og vinduer. I starten flyver din undulat ind i vinduer og vægge, men bare rolig når den har været ude et par gange, ved den godt hvor den kan flyve hen, uden at ramme noget. Undulater skal helst ud og flyve hver dag, de har brug for motion ellers kan de blive de tykke og syge
Når din undulat er ude at flyve, er det vigtigt den har et sted at lande, det kunne være nogen grene i en potte, nogen ophængte grene,en bakke med legetøj og "lege stativ" eller noget helt andet. Husk undulater kan lide at sidde højt, så det skal ikk være for tæt på gulvet så gider de ikke lande der.Du behøver heller ikke have noget sted de kan lande, men det kan være rart for dig, og for dem at de ved hvor de må være( man kan og stille legetøj oven på buret og få den til at lande det).
 
.Det er bedst at få sin undulat, så snart den kan klare sig selv, undulater er meget nemmere at gøre tamme,især hvis man har den fra helt små( ca 6 uger ). Hannerne er lettest at få tamme, men man kan også sagtens få hunnerne tamme. Ældre undulater kan også sagtens blive tamme, bare man er rolig, og væbner sig med tålmodighed. Det gælder om at vinde fuglens tillid, rolige tale og forsigtige bevægelser i starten er vigtigt, så den ikke bliver bange. Man kan også godt have flere tamme fugle sammen, køb en af gangen, og start med at gøre den tam, selvfølig er det svære at have flere tamme fugle sammen, de har jo hinanen at tale med. Men bare være tålmodig det kan sagtens lade sig gøre.
 
Undulater elsker at lege, giv gerne legetøj til din fugl, dog anbefaler jeg at i ikke giver fuglen spejl legetøj.
Undulater kan godt lære at sige nogen ord, hvis du vil lære din fugl at tale, skal du bare gentage det ord, du vil ha den skal lære, sig det hver gang du kommer ind i rummet, nu flere gange du siger det ord du vil lære den, nu hurtigere lære den det. Hvis man vil ha sin fugl til at tale, er det bedst, at den er alene, ellers taler de bare sammen og så bliver det svært. Men undulater er også et flokdyr, og har det bedst to eller flere sammen.
I bunden af buret kan man putte fuglesand. Undulater vil ikke have sandpapir i bunden det er ikke rart for deres fødder.
Hvor stor bliver den?
Undulaten bliver ca 17-20 cm og vejer omkring 50-60g.
Hvor gammel bliver den?
En undulat kan blive op til 15 år, de fleste bliver ca. 8-10 år.
Hvordan kan man se om det er en hun eller en han??På de fleste undulater er hunnen brun eller meget lys på vokshuden over næbet. Hannen er blå.
Hvad spiser den?
Undulater spiser frøblandinger,prøv at veksle imellem forskellige blandinger, vi gider jo heller ikke spise det samme hver dag. Der ud over kan de spise frugt og grønt, dog ikke advokado og heller ikke kartoffel, det er som gift for undulater. Mælkebøtter græs, kogler,æbler, appelsin, salat, tørt rugbrød, agurk, selleri, persille osv kan tilbydes.Det meste grønt du kan finde i naturen kan tilbydes til undulaten. Bare husk at skyld frugt og grønt inden du giver det til din undulat.Pas på med at plukke grønt langs store veje, det er ikk lækkert at få, pluk i stedet grønt i haver, parker og væk fra tung trafik. Det kan godt være din unge ikke vil smage på noget af det i starten, men bliv ved med at tilbyd den noget. På et tidspunkt skal den nok smage på det, og så finder du ud af hvad den bedst kan li.Salat plejer at være et hit. Undulater elsker hirse kolber, men pas på de ikke får for mange, da de er fedene for undulater i for store mængder.
Husk hvis du giver frisk foder så skal det skiftes hver dag.
Frisk drikke vand tilbydes hver dag, og undulater elsker som mange andre fugle at bade, derfor gives et badekar på siden af buret, man kan også fylde et par cm vand i en skål og sætte den i buret, undulaten er ligeglad bare den kan bade
I buret gives kalk og mineralsten som undulaten også bruger til at slibe sin næb.
 
 
 
Undulater og yngel
Hvis du har en han og en hun og gerne vil have unger, skal du bare sætte en redekasse op ude eller indefor i buret, i bunden af kassen hælder du noget fint savsmuld .Samtidig giver du fuglene noget ægge og kraft fodder sammen med deres nomale frøblanding.Det er ikke alle hunner som vil have savsmuld i kassen, men så smider hun det selv ud af kassen. Der er ingen grund til at putte mere savsmuld i, hvis hun smider det ud er det fordi hun ikke skal bruge det. Så er det bare at vente, til at starte med må man se om hun virker inresseret i kassen, hvis hun gør det så går der ca 20-30 dage så ligger det første æg i kassen. Hun lægger et æg hver anden dag helt op til 13 æg, (men 4-8 æg er mest alminderligt). Når hun har lagt æg begynder hun at ruge på dem, i denne periode får hun mad af hannen. Efter ca 18-20 dage klækker det første æg, og så kommer resten, en unge hver anden dag. Indtil ungerne er store nok til at komme ud bliver de fodret af hannen og hunnen. Hvis hunne ingen interesse har for kassen i starten så bare give det tid, men hvis de efter 40-45 dage ikke har lagt æg så gider de ikke. Så kan man prøve at sætte den op om forået, lyset fra solen kan godt gøre de for lyst til at parre sig.
Det tidligste man må fjerne unger fra deres forældre er ca 6 uger( efter de er udklækket), men man må lige holde øje med at ungen selv spiser og drikker inden man fjerner den fra sine forældre. Ofte kan det ske at undulaterne starter på nyt kuld så snart ungerne har forladt redekassen. Hvis du ikke ønsker flere unger kan du bare smide æget ud og fjerne redekassen, så kommer der ikke flere æg.
Man kan sagtens tag billeder af både æg og unger, bare man lige venter til hunnen er ude af rede, hvis man åbner og tager billeder i mens hun ligger på ægene kan hun godt blive forskræket.Jeg anbefaler at man ikke røre ved ægene, da det kan være forstyrene for undulaterne, og kan medføre at de hakker æggene i stykker. Når unger har fået øjne kan man tag dem op og røre ved dem, men husk de skal ikke være ude af rede for langtid i starten, de ligger jo tæt sammen og varmer hinanen, og så ligger moren også på dem for at varme dem.
 
Ungerne spiser det samme frøblanding med ægge og kraft foder som hannen og hunnen, og så frugt og grønt. Når ungerne er klækket går der ca 30-35 dage før de kommer ud af redekassen og ind i buret, omkring samme tid er de flyvefærdige. Når ungerne er flyttet ud i buret går der ikke længe før de selv finder maden, og når de er ca 6 uger er de klar til at flytte hjemme fra.
Hvis du ikke vil have unger kan to hanner sagtens holdes sammen.Man kan også godt have en han og hun sammen uden de får unger, hvis man ikke sætter en redekasse op skulle der ikke komme unger.Men ingen regl uden undtagelser, hvis hunnen kan finde noget som hun kan bruge til rede, kan hun godt finde på at lægge æg.
Hvornår kan mine undulater få unger??Undulater skal helst være omkring 1 år før de må parre sig.Hvordan sikre jeg mig at det er en unge jeg køber??Når man køber en unge kan man se om den har fældet. Ligeledes kan man se om den har iris i øjet (hvid ring) - der findesdog nogen fugle som ikke har iris( men ungerne har ikke fået denne iris ring inu)
Ude eller indedørs?
Undulater kan godt tåle at være ude året rundt, de må bare ikke få genemtræk.Hvis man har plads og mulighed for det, kan man købe elller bygge et volier, og have sine fugle udendørs, sørg for de kan komme i læ, (evenuelt et rum de kan gå ind i). De kan sagtens få unger udenfor, man hænger bare redekassen op inde i sit volier, hvis man har flere fugle sammen, kan flere redekasser hænges op. Man kan også have undulater indefor, husk buret skal ikke være for småt, fuglen skal have plads til at brede sine vinger i buret.Hvis man har sin undulat inde kan den nyde godt af at komme udenfor i sit bur om sommeren, bare husk buret skal stå, så den kan komme i skygge.
 
Sygdom
Hvis buret står i træk bliver din fugl syg, sørg for at stille det et sted hvor der ikke er genemtræk. Hvis din fugl bliver syg eller opføre sig som om den er ved at blive syg, er det eneste du kan gøre, at prøve at give den varme. Still buret i nærheden af en radiator eller en anden varme kilde. Men pas på der ikke er alt for varmt.
Den raske fugl er meget livlig og bevæger sig det meste af dagen, fjerdragten er glat og følger kroppens linier.Næb og fødder er velformede,rene og tørre,og øjene er klare. Hvis det er en han kan der jævnligt høre sang. Den raske fugl spiser og drikker flere gange om dagen.
Det kan være svært at afgøre om din undulat er syg, men de fleste ejere har dog på fornemelsen, at der er noget galt. Hvis din undulat er syg vil den ofte være sløv og mere langsom (det kan virke som om den pludslig er blevet meget mere tam). Den syge fugl vil sidde med oppustet fjer, tungt åndedræt, tit vil den sidde hvilene med begge ben på pinden eller på bunden af buret.
 
 
 
 
Undulater og farve
Som hovedregel gælder det, at hvis man f.eks. krydser en: lysegrøn med en himmelblå får man 100% lysegrønne/blå. Lysegrøn/blå krydses med en lysegrøn/blå giver:25% lysegrøn, 50% lysegrøn/blå, 25% himmelblå. Lysegrøn/blå X himmelblå:giver 50% lysegrøn/blå, 50% himmelblå. Himmelblå X himmelblå giver logisk nok 100% himmelblå Nu er det ikke sådan at det i hvert eneste kuld giver nøjagtig ovenstående procentfordeling, men ved et større antal parringer vil resultatet komme tæt på. Man kan imidlertid ikke vide om en lysegrøn har arv for blå (split blå), men kommer der blå unger efter to grønne kan man være sikker på at de begge to har arv for blå.
Der findes utrolige mange forskellige typer af undulater, i naturen er den mest dominerende type den lysegrønne. Den lysegrønne undulat har den oprindelige vilde undulats farve. Den beskrives som en græsgrøn kropsfarve, gul maske, sorte tegninger og de to lange halefjer blålige, sorte spots (strube pletter), samt violfarvede kindpletter. Øjnene er sorte med hvid iris. En type af farvekombinationerne hos undulaterne, er viol kobolt. Kombination, fordi der er tale om en sammensætning af tre varieteter, nemlig viol faktoren, mørkfaktoren og den blå faktor.Viol undulater fremtræder med en meget dyb blå, næsten violet, kropsfarve. Tegninger, maske mv. er som på normale undulater.

18 kommentarer:

  1. Hej. jeg synes det er en rigtig sej side du har lavet. Du ved rigtig meget om undulater. Jeg håber at min mor en dag vil købe en undulat til mig. Den skal hedder Jakob.

    SvarSlet
  2. Vil flere hunner begynde at sloges hvis man kun har én kasse?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kommer an på om de kom på samme tid eller ej for vis der var en der kom først vil den værne om kassen og manden vi fohåbenligt hjælpe men vis de kommer på samme tid og kender hinanden fra de er små så skal du nok stadig sørger for der er en af gangen der for børn (unger)

      Slet
  3. Jeg har lige fået en han undulat og kæmper om at gøre ham tam. Mange tak for nogle gode råd... Han hedder Tarzan '

    SvarSlet
  4. Har du selv oplevet at forældrene hakkede æggene i stykker, fordi at man har rørt ved dem/taget dem op?

    Overvejer nemlig at få en hun, så Birdy kan få unger med en. ^^

    SvarSlet
  5. Jeg har en hun og en han og Idas har min fugl lagt et æg og de skiftes med at gå der ind men så da jeg så ind i kassen hade hun hakket det i stykker

    SvarSlet
  6. Hej..jeg har behov for lidt hjælp med min undulat. Hun har lagt æg i et fodertrug da hun blev passet i sommer. Jeg har sikkert dummet mig..jeg har flyttet æggene og en udruget unge til en redekasse. Jeg har ikke rørt dem. Hun vil dog ikke ind i kassen og nu ligger der æg og 1 unge og mangler sin mor. Jeg er klar over jeg sikkert har dummet mug ved denne flytning - men er der nogen der har lidt erfaring med lignende!
    Hilsen Carina

    SvarSlet
  7. Hej..jeg har behov for lidt hjælp med min undulat. Hun har lagt æg i et fodertrug da hun blev passet i sommer. Jeg har sikkert dummet mig..jeg har flyttet æggene og en udruget unge til en redekasse. Jeg har ikke rørt dem. Hun vil dog ikke ind i kassen og nu ligger der æg og 1 unge og mangler sin mor. Jeg er klar over jeg sikkert har dummet mug ved denne flytning - men er der nogen der har lidt erfaring med lignende!
    Hilsen Carina

    SvarSlet
  8. Hej jeg har tre hunner og 4 hanner den hun har en mage man der er også en anden han der vil på hende og er meget påtrængende .hun Har lagt et æg hun viser lidt interesse for den anden. Mit spørgsmål er om jeg skal lade dem være eller skal jeg fjerne den ene han som er påtrængende jeg ved jo ikke hvem der egentligt er faderen til ægget..håber du kan hjælpe :-)mvh Karin

    SvarSlet
  9. Hej jeg har tre hunner og 4 hanner den hun har en mage man der er også en anden han der vil på hende og er meget påtrængende .hun Har lagt et æg hun viser lidt interesse for den anden. Mit spørgsmål er om jeg skal lade dem være eller skal jeg fjerne den ene han som er påtrængende jeg ved jo ikke hvem der egentligt er faderen til ægget..håber du kan hjælpe :-)mvh Karin

    SvarSlet
  10. hej hej hej gode hjemme side ;)

    SvarSlet
  11. hej jeg har et spørgsmål hvad får en viol og en lysegrøn undulat altså som en unge

    SvarSlet
  12. Spændene side du her har,rigtig god læsning,jeg har selv undulater og nu med nr 5æg i kassen,så det er rigtig spændene,da det er første gang jeg ladet dem prøve og kun for jeg syntes at hun skal have lov at yngle,pga hun hr smidt så mange æg i bunden af buret det sidste halve år

    SvarSlet
  13. Vi har 5 unger i redekasse de er ca 2 uger gamle

    Hannen er desværre lige gået bort
    Hvad gør vi så nu ? Venlig hilsen jens

    SvarSlet
  14. Hej jeg har 3 unger i kassen den ældste så jeg idag den er 31 dage og ikke håbet ud inu. Den er blevet hakket lidt inæbet, der er blod på den og i kassen. Kan det moren? Hvis ja hvad kan jeg gøre.

    SvarSlet
  15. Hej jeg har sat en redekasse op men det eneste de gøre er at bide i den. Hvorfor gør de det hilsen eva Nielsen

    SvarSlet
  16. Hej. (;
    Jeg har to undulater, sofus (han) Wilma (hun) og jeg har lige fået sofus. Sofus var dog tam da jeg fik ham, og elsker hænder. Wilma prøver nogengange at sidde på sofus, og sætter foden op på ham. Jeg forstår ikke hvorfor, og er bange for at de ikke kan lide hinanden. De nuller’ hinanden og sådan og virker til at være MEGET glade for hinanden. Så jeg tror ikke at det er det. Jeg tænkte til at starte med at de parrer sig, men hannen er kun 8 uger, og burde det ikke være hannen der gik op på hunnen? Jeg har heller ingen redekasse... Håber du ved hvorfor.
    MVH Iben (:

    SvarSlet